FRAN

Frana Galovića

17,99 

Fran Galović (1887. – 1914.) jedan je od najvažnijih hrvatskih pisaca s početka 20. stoljeća. Najpoznatiji je po zbirci kajkavskih pjesama Z mojih bregov.   A antologijske su mu i novela Ispovijed i drama Pred smrt. Osim poezije, proze i drama, pisao je eseje i kritike, uređivao je časopise, bavio se prevođenjem… a sve to ostvario je do 27. godine života, kada je poginuo na bojištu Prvog svjetskog rata, koji se tek počeo razbuktavati.

Franova prerana smrt smješta ga u kobni Klub 27, čije su članice i članovi Jimi Hendrix, Janis Joplin, Jim Morrison, Kurt Cobain, Amy Winehouse i mnoge druge poznate ličnosti. Svi oni preminuli su u 27. godini života, baš kao i Fran.

Galović nažalost nije jedini hrvatski pisac čiji je život u prvoj polovici 20. stoljeća prerano završio. Budući da još nije bilo lijeka protiv tuberkuloze, mnogi ljudi u tom razdoblju umirali su od te bolesti. Hrvatski pisci umirali su i od drugih bolesti, uključujući i psihičke, bilo je tu i samoubojstava, a za neke se ni do danas ne zna uzrok smrti. Da ih prerana smrt nije prekinula, mnogi od njih, kao i Fran, vjerojatno bi još mnogo toga napisali.

Autor teksta: Mario Kolar

Ilustracije: Tomislav Zagoda