ŽIVOT U BANANI

Original price was: 15,79 €.Current price is: 13,14 €.

Život u banani humoristični je roman s nekoliko umorstava. Budući da govori o dvadeset godina hrvatske posttranzicije (1996. – 2016.) u kojima su našu tekuću stvarnost zahvatili procesi globalizacije i svjetonazorskog sinkretizma (nezaustavljivo širenje New Agea), u njemu stvarno ima svega, Indijanaca, Vijetnamaca, Crnogoraca, Srba, Hrvata, Šveđana, vjernika, ateista, šamana… Prijateljstvo, obitelj, ljubav i preljub, tematske su okosnice priče čiji su glavni junaci ratni drugovi Jakov Halambek (Hrvat, niži komunalni referent s kreditom za Daciu Logan) i Momo (Crnogorac, bivši profesor marksizma i priučeni astrolog), njihove bračne družice Maria Ana (kći hrvatskog emigranta i Indijanke iz plemena Mapuches) teška 132 kilograma i 700 grama, Vijetnamka Kim (pravi pravcati erotski bombon) i njihova djeca.

Priča započinje prvog dana ljeta 1996. godine na osunčanom Cmroku (zagrebačkom perivoju posrnulih djevica) u trenutku kada si Jakov Halambek odluči oduzeti život.

Život u banani govori o svima nama koji živimo, radimo i starimo u Lijepoj Našoj. O svima nama koji smo ostali ovdje i o svima njima koji su došli ovdje i postali dio nas (prolazno ili trajno).

 

Tomislav Zagoda (1970.) suvremeni je hrvatski pisac. Diplomirao je slikarstvo i doktorirao književnost (najviše voli glazbu). Dobitnik je Nagrade „Grigor Vitez“ za roman Balada o Buginim gaćicama i Nagrade „Anto Gardaš“ za roman Škola na rubu pameti. Nakon Ernestovih djevica (2018.), ovo je njegov drugi roman za odrasle.