ČUDNOVATI TITANIC

17,12 

Milijarder Igor Jaguar sagradio je repliku Titanica. Sve je spremno za novo putovanje iz Engleske u SAD, ovaj put bez tragičnih posljedica. Titanic je ponovno postao glavna medijska senzacija.

Dok kolosalni brod izgrađen u Kini, plovi od juga Afrike do Engleske, Talijan po imenu Marco Morricone budi se u svojoj kabini. Njegovo je sjećanje potpuno izbrisano. Svoje ime saznaje s kartice pričvršćene za ovratnik jakne. Marco je krupje u brodskom kasinu.

Zaljubljuje se na prvi pogled u pjevačicu arapskog podrijetla koju susreće na brodu, fatalnu Šifu Šavk koja upravlja anarhističkom organizacijom komunističkih terorista. No, nažalost, Marco je već zaručen za Jojo, kći mezimicu Igora Jaguara. Usput, Jojo je trudna.

***

Murat Menteš nepopravljivi je enfant terrible suvremene turske književnosti kojeg uspoređuju s Tarantinom i Palahniukom, a Čudnovati Titanic jedan je od njegovih najluđih romana koji nalikuje vratolomnoj vožnji niz tobogan smrti. Menteš ne daje čitatelju trenutka odmora, već ga izlaže turbulentnoj fabuli, punoj akcije i nevjerojatnih obrata. Njegovo je djelo protkano razornom ironijom filozofskih i književnih citata. Sve u svemu, Čudnovati Titanic vrhunska je satira suvremenog potrošačkog društva i njegova iščašenog etosa.